A kollagén szerepe az életünkben
A kollagén a bőrünkben található legfontosabb, és ezzel egy időben a szervezetben a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje. A testben található fehérjék teljes mennyiségének kb. 30 százalékát alkotják a különböző típusú kollagének. A szervezetünk elő tudja állítani, illetve külső forrásból is be tudjuk vinni – vagy kozmetikumokkal a bőrünkön keresztül, vagy ételekkel és étrendkiegészítőkkel táplálkozás révén.
Ez a fehérje felelős a bőrünk rugalmasságáért, simaságáért és a fiatalos megjelenésért. Szerepe azonban több, mint csupán egy, a bőr struktúráját meghatározó molekula. A kollagén olyan a szervezetben, mint egy ragasztó, szerkezet-erősítő fehérje, amely nem csak a bőrben, de a testben szinte mindenhol megtalálható. Különböző típusai vannak, és mindegyik típus más-más feladatot lát el. A bőrben a leggyakoribb az I-es típusú fehérje, ez egyébként az egész testben is az ott található kollagének kilencven százalékát teszi ki.
A testünk eleinte pont annyi kollagént termel, mint amennyit lebont, aztán a termelés a húszas éveinkben elkezd csökkenni, évente átlagosan 1,5%-kal. Ezt a csökkenési folyamatot gyorsítja számos külső faktor is, például az erőteljes napsütés, dohányzás, cukorbevitel, stressz stb.
A csökkenő kollagén pótlása előnyös az öregedési folyamatok lassítása szempontjából. Ez kétféleképpen történhet: a bőrünkre felvitt kozmetikai termékeken keresztül, vagy az ételek, étrendkiegészítők fogyasztásának formájában. A bőrünkre kent kollagénes krémek azonban sokszor nem hatásosak, pusztán azért, mert maga a kollagén molekula túl nagy ahhoz, hogy a bőrünkön keresztül bejuthasson a szervezetbe. Ugyanígy, eredeti formájában táplálékként sem tudjuk hasznosítani, ugyanis emészthetetlen.
Ezekre jelent megoldást a kollagén hirdolizálása, vagyis a nagy, hosszú aminosav lánc kisebb darabokra szakítása vízmolekulák által. A hirdolizált kollagén ennek a nagy molekulának kisebb darabjait jelenti, vagyis más néven ők a kollagén hidrolizátumok, azaz a kollagén peptidek (kevesebb aminosav láncból álló fehérjék). Ebben a formában már a bőrbe is képes bejutni, de ott nem képes megfelelően hasznosulni és a kollagénszintézist sem serkenti. A kollagén peptidek apró fehérje darabkák, a bőr mélyebb rétegeiben pedig kollagének egész mátrixa található, ahová maguktól nem tudnak megfelelően beépülni.
Ettől függetlenül lehet hasznos a kollagén bőrfelületen való alkalmazása, mivel kiváló hidratáló hatása van. A kozmetikumok terén érdemes olyan terméket választani, amelyek nem tartalmazzák a kollagént, hanem serkentik a természetes szintézisét, például a retinol, de előnyösnek bizonyul ezen a téren a hialuronsav és a C-vitamin használata is.
A kollagén leghatékonyabb hasznosítási módja az ételek és étrendkiegészítők fogyasztása. A hidrolizált kollagén már emészthető, így a szerezet az apró fehérje darabkákból újra tudja alkotni a kollagén molekulát, ami így belülről már beépülhet oda, ahol szükség van rá. Ez nem csak a bőrt jelenti, ugyanis több más helyen is hasznosul: táplálja a hajat, részt vesz az izomszövetek regenerációjában, a belek védelmében, a körmök, fogak, csontok, a szem, ínszalagok és ízületek alkotóeleme is. Kollagént külső forrásból bevihetünk például por, kapszulák, tabletták, vagy ételek, mint mondjuk a csontleves vagy kötőszövetes hús formájában.